Sekcja kulinarna

 

Sekcja kulinarna " Smaki świata" prowadzona jest przez nauczyciela z Centrum Edukacji Zawodowej p. Marcina Rusiewicza.

Sekcja działa pierwszy rok. Grupa początkowo liczyła 15 osób, a w maju br tylko 10.

Starościną grupy jest Krystyna Łuczak, która miała bezpośredni kontakt z p. Marcinem i zajmowała się również aprowizacją.

Pomagały jej w tym koleżanki  " działkowiczki", przynosząc swoje plony.

Zajęcia odbywały się w terminie ustalonym wcześniej przez grupę - przeważnie co dwa tygodnie i trwały 3 godz. zegarowe.

(opłata 3 godz x 3 zł.)

Pan Marcin to pasjonat kuchni i gotowania, miłośnik wszelkich innowacji, którymi starał się nas zarazić.

Menu zajęć uzgadnialiśmy wspólnie, ale sugestie p. Marcina były chętnie przyjmowane.

Pierwsze potrawy - zupa z dyn 3 rodzaje były prawie całkowicie przygotowane z produktów wyhodowanych przez koleżanki - działkowiczki.

Żurek przygotowany wg receptury p. Marcina był " zjawiskowy". Smakował  również wszystkim domownikom.

Rzeczą wyjątkową na zajęciach, było sprawianie krewetek i ich degustacja.

Zasadą zajęć było, że wszystkie przygotowane dania, były na końcu zajęć przy wspólnym stole smakowane i zawsze w były wspaniałe.

Zajęcia prowadzone były bardzo ciekawie (p. Marcin o kuchni i gotowaniu może opowiadać godzinami) i przebiegały w miłej atmosferze.

Każdy skorzystał w miarę swoich potrzeb i nabrał  wiele nowych umiejętności.

Napisała: Józefa Wicher

 

Ta witryna korzysta z plików "Cookies", niezbędnych do prawidłowego jej działania. Możesz zablokować, lub usunąć pliki "Cookies" w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików "Cookies", zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Jeżeli chesz uzyskać więcej informacji, zobacz naszą privacy policy.

Akceptuję pliki "Cookies" na tej stronie.

EU Cookie Directive Module Information